Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Υπηρεσιών

Χαιρετισμός Διευθυντή

Καθηγητής Γεώργιος Ι. ΣιώμκοςΧαιρετισμός από τον Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος,
Καθηγητή Γεώργιο Ι. Σιώμκο
Αθήνα, Ιούλιος 2018

 

 

Ξεκινώ να γράψω για το νέο MSM και νιώθω την ίδια ακόμη μεγαλύτερη συγκίνηση από εκείνη που ένιωθα 15 χρόνια πριν, όταν το Πρόγραμμα ξεκίνησε τη λειτουργία του. Γνωρίζετε όλοι ότι, οι μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα διέρχονται μια κρίσιμη καμπή, καθώς φέτος απαιτήθηκε η επανυποβολή προτάσεων επανίδρυσης όλων των ΠΜΣ προς έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας. Η προσαρμογή στις νέες προδιαγραφές που έθετε το Υπουργείο ήταν ένα εγχείρημα-πρόκληση σε κάθε περίπτωση. Επιλέξαμε να το δούμε ως ευκαιρία για να ανανεώσουμε το Πρόγραμμα κι εργαστήκαμε με το ίδιο μεράκι που χαρακτηρίζει τη μέχρι τώρα πορεία μας. Πηγή δύναμης ήταν –όπως πάντα- το πάθος για την επιστήμη μας και η αγάπη για τους φοιτητές μας. Κι ήταν αυτά τα στοιχεία που έκριναν ξανά το αποτέλεσμα και πέτυχαν την επανίδρυση του MSM.

Όχι μόνον δεν κάναμε εκπτώσεις στην ποιότητα του Προγράμματος και τα προσφερόμενα οφέλη, αλλά προχωρήσαμε σε δομικό ανασχεδιασμό του ώστε να γίνει ένα από τα πλέον σύγχρονα και καινοτόμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Επιτρέψτε μου τη συναισθηματική φόρτιση, αλλά είμαι βαθιά υπερήφανος για το νέο MSM που διαθέτει ένα μεστό πρόγραμμα κορμού και δύο απολύτως ανταγωνιστικές Ειδικεύσεις, τη «Διοίκηση Εμπειρίας Πελάτη» και τη «Διοικητική Συμβουλευτική».

Με μαθήματα όπως “Understanding the Customer: Metrics and Analysis”, “Brand Building”, και “The Customer Journey and the Design of Experiences”, η Ειδίκευση «Διοίκηση Εμπειρίας Πελάτη», το MSM βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων Προγραμμάτων στην Ευρώπη που προσφέρουν εξειδίκευση στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο.

Η ειδίκευση «Διοικητική Συμβουλευτική» συνεχίζει να προσφέρεται, ανανεωμένη με μαθήματα που καλύπτουν όλο το φάσμα του αντικειμένου μέσα από τα πλέον σύγχρονα και αποτελεσματικά εργαλεία. Ενδεικτικά αναφέρω τους τίτλους μαθημάτων, όπως «Performance Management”, “Business Planning and Innovation” και “Specialty Finance”.

Η επικαιροποίηση του Προγράμματος Σπουδών συνοδεύεται από επικαιροποίηση στις εκπαιδευτικές μεθόδους. Σημαντικό μέρος των ωρών κάθε μαθήματος θα προσφέρεται με τη μορφή workshop ώστε να έχουν την ευκαιρία οι φοιτητές να θέτουν σε εφαρμογή τη θεωρία που διδάσκονται. Είναι κρίσιμο σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών να γεφυρώσουμε την απόσταση μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρηματικής αγοράς. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια θα είναι οι στρατηγικοί συνεργάτες του Προγράμματος, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελάτων (ΕΙΕΠ) και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ).

Θέλω να επισημάνω πως όλες οι καινοτομίες βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τις Αξίες και τη Φιλοσοφία που διέπουν το Πρόγραμμα από την ίδρυσή του. Δεν θα αλλοιώναμε ποτέ τον χαρακτήρα που το ανέδειξε και το φέρνει τα τελευταία χρόνια σταθερά στην κορυφή της διεθνούς κατάταξης Eduniversal, μπροστά από καταξιωμένα Προγράμματα της Ευρώπης.
Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές εκδρομές (study tours) στο εξωτερικό που αποτελούν πλέον θεσμό για το MSM και προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες στους φοιτητές. Σημείο αναφοράς των study tours είναι οι επισκέψεις σε κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου (SDA Bocconi, Università della Svizzera Italiana, ETH Zurich, International University of Monaco, Università Roma Tre), όπου οι φοιτητές ζουν την εμπειρία ενός διεθνούς εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον, ενισχύεται η παρουσία εισηγητών από τον επιχειρηματικό κόσμο στη διάρκεια του προγράμματος αλλά και στη διαμόρφωση των διπλωματικών εργασιών που εκπονούν οι φοιτητές.

Σας καλώ να γνωρίσετε το νέο MSM, διάρκειας 12 μηνών (πλήρους φοίτησης) ή 18 μηνών (μερικής φοίτησης) και να συμμετέχετε σε αυτό από όποια θέση σας ταιριάζει. Από τη θέση του φοιτητή, να εξειδικευτείτε σε αντικείμενα που θα σας δώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Από τη θέση των επιχειρήσεων, να συμμετέχετε στην υλοποίηση του οράματός μας για μεταπτυχιακές σπουδές που θα ικανοποιούν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά πρότυπα και ταυτόχρονα θα καλλιεργούν γνώσεις και δεξιότητες, πολύτιμες για τις επιχειρήσεις. Από τη θέση των αποφοίτων, η πορεία των οποίων αποτελεί το πλέον αξιόπιστο διαπιστευτήριό μας, να συνδράμετε την επικοινωνία του Προγράμματος και τη στήριξη των μελλοντικών φοιτητών και αποφοίτων ως μέντορες.

Είμαστε πανέτοιμοι για τα επόμενα 15+ χρόνια!

Καθηγητής Γεώργιος Ι. Σιώμκος

Κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων
Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος