Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Υπηρεσιών

MSM Study Tour 2023

MSM STUDY TOUR 2023
Παρίσι, ΓΑΛΛΙΑ
HEC PARIS (Paris, France), 22 Φεβρουαρίου 2023, “Building a Strong Brand: Strategies and Tactics – The Case of a French Heritage Brand: Cartier”
MINES PARISTECH (Paris, France), 23 Φεβρουαρίου 2023, “Human-Centered AI”
Ονφλέρ, Ντoβίλ, Νορμανδία, Γαλλία

 

MSM STUDY TOUR EXPERIENCES COLLECTION

1. FASHION & ESTHETIC EXPERIENCE
Η φημισμένη artist, Yayoi Kusama, γεννήθηκε πριν 94 χρόνια στην πόλη Ματσουμότο της ΙαπωνίαςΟι συλλογές των ανατρεπτικών έργων της έχουν κοσμήσει πολλές εταιρείες και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Αυτή την εποχή, η Kusama συνεργάζεται με το ίδρυμα Fondation Louis Vuitton στο Παρίσι, προβάλλοντας περισσότερα από 400 κομμάτια της συλλογής της “Creating Infinity” (Δημιουργώντας το Άπειρο). Τα κομμάτια αυτά, τα Polka Dots, έχουν “ντύσει” το εμβληματικό κτίριο της Louis Vuitton στα Chaps-Elysees, από όπου και οι φωτογραφίες της φωτογραφικής ομάδας του MSM – Master in Services Management, Athens University of Economics & Business.

 

2. FASHION & BRANDING EXPERIENCE
Η αποστολή του MSM – Master in Services Management, Athens University of Economics & Business είχε τη σπάνια ευκαιρία και τύχη να απολαύσει μια οργανωμένη ξενάγηση στο κατάστημα-ναυαρχίδα της Galeries Lafayette στο Παρίσι. Η Galeries Lafayette αποτελεί το ιστορικότερο, πιο φημισμένο και μεγαλύτερο πολυκατάστημα (αλυσίδα) στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το έτος 1894, ενώ τα ετήσια κέρδη της ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.
Η εντυπωσιακή και συναρπαστική ξενάγησή μας στο εμβληματικό κατάστημα (συνολικής επιφάνειας 70.000 τετρ. μέτρων) διήρκησε μία ώρα και περιλάμβανε την επίσκεψη σε καταστήματα σε διάφορους ορόφους και επίπεδα, στην αίθουσα διοίκησης και αρχείων, σε εστιατόρια, μπαρ και το roof top του καταστήματος, αλλά και την παρουσίαση πολλών πληροφοριών και γεγονότων που αφορούσαν τόσο στην ιστορία όσο και στην αρχιτεκτονική του Καταστήματος.
Εκτός από τα πολλά εντυπωσιακά ερεθίσματα που δεχθήκαμε μέσα στο κατάστημα, έξω από αυτό ξεχωρίσαμε (δεν μπορούσαμε άλλωστε να το παραβλέψουμε…) τη διαφημιστική – ηχητική μόνο καμπάνια της μπράντας JACQUEMUS. Στα πεζοδρόμια μπροστά από το κατάστημα, συνεχώς ακουγόταν, από μια γυναικεία και μια ανδρική φωνή, εναλλάξ, η λέξη “Jacquemus” – και μόνο αυτή!
Σε γενικές γραμμές, η Galeries Lafayette αποτελούν ένα χώρο όπου οι φοιτητές μας είχαν την τύχη να βιώσουν στην πράξη την εφαρμογή των αρχών του CX Management, την εφαρμογή τακτικών και προγραμμάτων shopper experience, αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές και στρατηγικές αναφορικά με το branding. Retail & Fashion Marketing at its best!!

 

3. ESTHETIC, HISTORIC, ARTISTIC EXPERIENCE
Το MSM – Master in Services Management, Athens University of Economics & Businessστο πλαίσιο του Study Tour, περιηγήθηκε στο Ονφλέρένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό στη θάλασσα της Μάγχηςστη ΒΔ Γαλλία.
Το Ονφλέρ είναι ιδιαίτερα γνωστό για το παλιό του λιμάνι, τα χαρακτηριστικά σπίτια του, που πολλά από αυτά είναι βαμμένα από καλλιτέχνες. Στο Ονφλέρ, δημιούργησαν τη “Σχολή του Ονφλέρ“, φημισμένοι ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι όπως οι BoudinMonetCourbet κ.ά.
Νότια του Ονφλέρ βρίσκονται οι ιστορικές παραλίες της Συμμαχικής Απόβασης της Νορμανδίας (D-Day), ενώ στα βόρεια, οι εκβολές του ποταμού Σηκουάνα.

 

4. HISTORIC, EDUCATIONAL, ESTHETIC, ARTISTIC EXPERIENCE

Το MSM – Master in Services Management, Athens University of Economics & Business πραγματοποίησε μία ολοήμερη εκδρομή στην υπέροχηιστορική και κοσμοπολίτικη ΝορμανδίαΗ βάση της εκδρομής ήταν η παραμυθένια Ντoβίλ (Deauville), γνωστή και ως «Μονακό του Βορρά», παλιό αριστοκρατικό και κοσμοπολίτικο θέρετρο του γαλλικού βορρά, όπου σώζονται εξαίσια σπίτια. Περιδιαβήκαμε τα γραφικά σοκάκια και τους γεμάτους καταστήματα και εστιατόρια (με τα απίθανης νοστιμιάς μύδια) παραθαλάσσιους δρόμους της πόλης. Είδαμε τα 3 καζίνο και επισκεφθήκαμε τη σκεπαστή αγορά της Ντοβίλ με τα πολλά τοπικά προϊόντα.
Μεγάλο μέρος της ημέρας περάσαμε στην ιστορικά φημισμένη παραλία όπου έγινε η μεγάλη Απόβαση στη Νορμανδία των Συμμαχικών Δυνάμεων, με την κωδική ονομασία “Επιχείρηση Ποσειδών“, την επική «D-Day» (6η Ιουνίου 1944). Φωτογραφηθήκαμε σ’ αυτήν, καθώς και μπροστά από τα δεκάδες καμαρίνια των ηθοποιών που πρωταγωνίστησαν στις πολλές γαλλικές και διεθνείς ταινίες που γυρίστηκαν στη διάσημη παραλία.

 

5. PARIS EXPERIENCE
Την πρώτη μέρα διαμονής του MSM – Master in Services Management, Athens University of Economics & Business στο Παρίσι, απολαύσαμε μια υπέροχη πανοραμική οργανωμένη ξενάγηση στη μαγική Πόλη του Φωτός. Ξεκινήσαμε από το Τροκαντερό, και συνεχίσαμε με τον Πύργο του Άιφελ, τη μεγαλύτερη αψίδα του κόσμου, την Αψίδα του Θριάμβου, τη διάσημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, το μικρό και το μεγάλο παλάτι, την πλατεία Ομονοίας (Place de la Concorde – το σημείο όπου διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας της Γαλλικής Επανάστασης, τα πολυσύχναστα Μπουλεβάρτα, το εντυπωσιακό κτίριο της Όπερας, τις φημισμένες πυραμίδες του Λούβρου, τη Γαλλική Ακαδημία, την πλατεία του Σατλέ, το Δικαστικό Μέγαρο, τη νέα γέφυρα Ποντ Νεφ, το Δημαρχείο της πόλης , την Παναγία των Παρισίων, το περίφημο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, το Πάνθεον, τους πανέμορφους και με γαλλική φινέτσα Κήπους του Λουξεμβούργου, την Εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου, τις καλλιτεχνικές γειτονιές γύρω από το Σαν Ζερμαίν ντε Πρε με τα διάσημα καφέ, τη Σχολή Καλών Τεχνών, τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό που σήμερα έχει μετατραπεί στο Μουσείο Ορσέ και τέλος το περίφημο Πολεμικό Μουσείο, όπου είναι θαμμένος ο Ναπολέων, γνωστό ως το Μέγαρο των Απομάχων.

 

6. ROBOTICS, AI, NEURAL NETWORKS EXPERIENCE
Το MSM – Master in Services Management, Athens University of Economics & Business στο Πολυτεχνείο Mines ParisTech του Παρισιού.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) σχεδιάζεται και αναπτύσσεται με επίκεντρο το άνθρωπο, δηλαδή human-centered Artificial Intelligence. Στην παρουσίαση αλλά και στα εργαστήρια του Mines Paristech, είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τα ερευνητικά αποτελέσματα εφαρμογής αλγορίθμων που αναγνωρίζουν αλλά και προβλέπουν χειρονομίες και κινήσεις του ανθρώπινου σώματος.
Εντυπωσιακή είναι η εφαρμογή αισθητήρων επιφανειακά στο ανθρώπινο σώμα, η συλλογή δεδομένων σχετικά με την κίνηση του ανθρώπινου σώματος και στη συνέχεια η εκπαίδευση και η ανάπτυξη νευρωνικών δικτύων που προσομοιώνουν την ανθρώπινη κίνηση σε ρομποτικά συστήματα ώστε αυτά να μπορούν να εκτελέσουν ασκήσεις στον αθλητισμό, να δημιουργήσουν έργα παραδοσιακής τέχνης όπως ένας άνθρωπος, κ.ά.

 

7. SCIENCE EXPERIENCE
Στο πλαίσιο του MSM – Master in Services Management, Athens University of Economics & Business Study Tour και της επίσκεψής μας στο πολυτεχνείο MinesParisTechείχαμε την τύχη να περιηγηθούμε στο εντυπωσιακό Μουσείο Ορυκτολογίας του Πολυτεχνείου.
Στο Μουσείο Ορυκτολογίας του Mines Paris Tech, εκτίθενται 100.000 αντικείμενα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Μουσείο κατέχει την 1η θέση παγκοσμίως για τις συστηματικές συλλογές του και την 3η για τον πλούτο των συλλογών του.

 

8. LIBRARY, STUDY, KNOWLEDGE & EDUCATION EXPERIENCE
Αξιομνημόνευτες εμπειρίες από την εντυπωσιακή Βιβλιοθήκη του Mines Paris Tech, με τις 200.000 δημοσιεύσεις, βιβλία, περιοδικά, χάρτες και έγγραφα αρχειοθέτησης!

 

9. THE ULTIMATE EUROPEAN BUSINESS EDUCATION EXPERIENCE
Οι φοιτητές της 20ης σειράς του Μεταπτυχιακού μας Προγράμματος MSM – Master in Services Management, Athens University of Economics & Business και επ‘ ευκαιρία της 20ής επετείου από την ίδρυσή τουείχαν τη σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα executive workshop-σεμινάριο στο HEC Parisτο Νο. 1 Business School της Ευρώπηςμε τίτλο “Building a Strong Brand: Strategies and Tactics – The Case of a French Heritage Brand: Cartier”. Οι συμμετέχοντες φοιτητές έλαβαν φυσικά και Πιστοποιητικά παρακολούθησης, τα οποία “σφράγισαν” την ξεχωριστή αυτή εκπαιδευτική εμπειρία!

 

9b. THE ULTIMATE EUROPEAN BUSINESS EDUCATION EXPERIENCE
HEC Paris
 (συνέχεια)…
Με το πέρας του Σεμιναρίου, απονεμήθηκαν τα Certificates στους συμμετέχοντες μαζί με αναμνηστικά του HEC. Ένα certificate απονεμήθηκε και στην “εορτάζουσα“, επετειακή Σειρά MSM-20!
Ακολούθησε το προγραμματισμένο Campus Tour του HEC Paris, του οποίου το campus είναι το μεγαλύτερο σε έκταση στην Ευρώπη! Τα μέλη της αποστολής του 
MSM – Master in Services Management, Athens University of Economics & Business γευμάτισαν στο εστιατόριο που χρησιμοποιείται ειδικά από το ακαδημαϊκό προσωπικό (faculty) του Ιδρύματος.

 

10. HISTORIC, FAMOUS CAFE, PARISIENNE EXPERIENCE
Ποιος είπε ότι δεν ήπιαμε τα capuzzinos μας στο φημισμένο Cafe de Flore, στο Saint-Germain-des-Pres (6ο Δημοτικό Διαμέρισματου Παρισιού;
Το παγκόσμιας φήμης, ιστορικό Καφέ (ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1880), είναι από τα πιο παλιά καφέ του Παρισιού και φημισμένο για τη διάσημη πελατεία του, που συμπεριλάμβανε πασίγνωστους συγγραφείς, καλλιτέχνες και φιλόσοφους.

 

11a. MUSEE DU LOUVRE – HISTORICAL, CULTURAL, ESTHETIC, EDUCATIONAL EXPERIENCE
Το MSM – Master in Services Management, Athens University of Economics & Business στο Musée du LouvreΤο Μουσείο του Λούβρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα, παλαιότερα και ιστορικότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Έγινε μουσείο μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Αρχικά ήταν φρούριο και μετά, ανάκτορο των βασιλέων της Γαλλίας. Σε αυτό εκτίθενται 35.000 έργα τέχνης (που αποτελούν το 8% των αποκτημάτων του, τα οποία συνολικά υπολογίζονται σε 445.000 κομμάτια). Οι μόνιμες συλλογές του Μουσείου καταλαμβάνουν έκταση 60.600 τ.μ. συνολικά. Ανάμεσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές, που καλύπτουν 25 αίθουσες.
Το Λούβρο άρχισε να λειτουργεί ως μουσείο τον Αύγουστο του 1793. Τα 3/4 των εκθεμάτων του προέρχονταν από βασιλικές συλλογές του παρελθόντος, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονταν από την κατασχεθείσα εκκλησιαστική περιουσία και τη δήμευση της περιουσίας των ευγενών της χώρας.
Ανάμεσα στα σπουδαία εκθέματα, ξεχωρίζουν: η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, ο πίνακας Μόνα Λίζα (Τζοκόντα) – πορτρέτο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, και το Έρως και Ψυχή – γλυπτό του Αντόνιο Κανόβα.

 

11b. MUSEE DU LOUVRE – HISTORICAL, CULTURAL, ESTHETIC, EDUCATIONAL EXPERIENCE
— GREEK ANTIQUITIES —
Η αποστολή του MSM – Master in Services Management, Athens University of Economics & Business είχε την τύχη να βιώσει την εξαιρετική εμπειρία της επίσκεψης στο Μουσείο του Λούβρου και της περιήγησης στους απέραντους χώρους τουΑνάμεσα σε πολλά άλλα, θαυμάσαμε τις σπουδαίες Ελληνικές Αρχαιότητες!
Το Τμήμα αρχαιοτήτων ελληνικών, ετρουσκικών και ρωμαϊκών
μνημείων είναι, μετά τους ζωγραφικούς πίνακες, το αρχαιότερο τμήμα του 
Musée du Louvre του Λούβρου και λειτουργεί από το 1800. Ανάμεσα στα εκθέματα που ξεχωρίζουν είναι:

 

12. EURODISNEY – THE 4Es INTEGRATED EXPERIENCE
MSM – Master in Services Management, Athens University of Economics & Business lived an integrated case study of all 4Es – realms of CX: Education – Entertainment – Escapism – Esthetic, at The Walt Disney CompanyEurodisney, Paris.