Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Υπηρεσιών

MSM Study Tour 2011

MSM STUDY TOUR 2011
Μιλάνο, Κόμο, ΙΤΑΛΙΑ
Λουγκάνο, ΕΛΒΕΤΙΑ
Σεμινάριο: SDA Bocconi (Milano, Italy), 4-5Μαρτίου 2011, “Management Trends and Strategy Consulting in the TMT Services Sectors and the Fashion Industry”

 

Δείτε το σχετικό album με φωτογραφικό υλικό από το Study Tour στην σελίδα μας στο Facebook ΕΔΩ. 

Η εβδομαδιαία εκπαιδευτική εκδρομή του ΜΠΣ στη Διοίκηση Υπηρεσιών (πλήρους φοίτησης) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκληρώθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία αφήνοντας στους συμμετέχοντες τις καλύτερες εμπειρίες και αναμνήσεις.

Η συνεργασία με το κορυφαίο SDA BOCCONI School of Management συνεχίστηκε για 3η συνεχή χρονιά με την πραγματοποίηση ειδικών  Σεμιναρίων – Προγραμμάτων για τους φοιτητές της 8ης σειράς του ΜΠΣ (MSM-8), με κεντρικό τίτλο “Management & Strategy Consulting in Service Sectors: Applications in Technology, Media & Telecommunications (TMT) Sectors & the Fashion Industry”.  

Στην εκδρομή αυτή έλαβαν μέρος 45 φοιτητές τους οποίους συνόδευσε ο Διευθυντής του ΜΠΣ στη Διοίκηση Υπηρεσιών, Καθηγητής κ. Γεώργιος Σιώμκος, ο Αντιπρύτανης του ΟΠΑ Καθηγητής κ. Ιωάννης Χαλικιάς και ο Επ. Καθηγητής κ. Αντώνιος Ιωαννίδης.

Η εκδρομή ξεκίνησε την Πέμπτη 3 Μαρτίου, με πτήσεις της Alitalia για το αεροδρόμιο Malpensa του Μιλάνο, μέσω Ρώμης.  Η αποστολή κατέλυσε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Starhotel Business Palace. Το πρωί της δεύτερης μέρας, Παρασκευή 4 Μαρτίου, το MSM8 πήγε στο Πανεπιστήμιο Bocconi και συγκεκριμένα στο SDA BocconiSchool of Management.  Η υποδοχή στο campus του Bocconi ήταν θερμή και αμέσως άρχισαν οι  εργασίες του Σεμιναρίου από τον γνωστό Ιταλό Καθηγητή κ. Carlo Alberto Carnevale-Maffe, ο οποίος με δυναμικό τρόπο ανέλυσε το σύγχρονο Consulting κυρίως γύρω από τη Στρατηγική των Νέων Media που διαμορφώνονται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Μετά από ένα σύντομο γεύμα, ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση των στρατηγικών της Google. Επίσης, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να εργαστούν κατά ομάδες στα ειδικά διαμορφωμένα Boxes με σκοπό την επίλυση σύγχρονων cases(για τα business models των MySpace και FaceBook).  Tέλος, στους φοιτητές μίλησε o Mauro Tardino, Senior Manager της BCG (Boston Consulting Group), ο οποίος μοιράστηκε πολλά από την πλούσια εμπειρία του με τους φοιτητές.

 Τα Σεμινάρια συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα (Σάββατο 5 Μαρτίου) με θέματα σχετικά με τη Στρατηγική Διοίκηση και το Μάρκετινγκ των Εταιριών Μόδας και των Πολυτελών Προϊόντων.  Το σεμινάριο αυτό αναπτύχθηκε από τον Καθηγητή κ. Antonio Catalani.  H διαδικασία ολοκληρώθηκε με την απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης στους συμμετέχοντες. Την υπόλοιπη μέρα υπήρχε χρόνος για επισκέψεις σε μουσεία καθώς και για ψώνια στα καταστήματα του Μιλάνο. Πρέπει να σημειωθεί ότι, οι βιτρίνες των καταστημάτων ήταν πραγματικά αξιοθέατα και ουσιαστικά οι φοιτητές διδάχθηκαν Marketing και Retailing πραγματοποιώντας παράλληλα τις αγορές τους. Το βράδυ του Σαββάτου, κάποιοι από τους εκδρομείς παρακολούθησαν την όπερα Death in Venice του Benjamin Britten στη φημισμένη Scala του Μιλάνου.   Αργότερα το ίδιο βράδυ ακολούθησε νυχτερινή διασκέδαση σε κεντρικά κλαμπς της πόλης.

 Την Κυριακή 6 Μαρτίου η αποστολή κατευθύνθηκε στο Στάδιο Σαν Σίρο (Τζουζέπε Μεάτσα), το μεγαλύτερο γήπεδο της Ιταλίας, όπου παρακολούθησε τον αγώνα του Καμπιονάτο μεταξύ της (πρωταθλήτριας Ευρώπης) Ίντερ και της Τζένοα.  Το θέαμα ήταν πλουσιότατο και το τελικό σκορ χορταστικό 5-2 υπέρ των γηπεδούχων.  Αμέσως μετά τον αγώνα, η αποστολή αναχώρησε με λεωφορείο για το Λουγκάνο (Ελβετία).

 Το πρωί της Δευτέρας 7 Μαρτίου οι εκδρομείς αναχώρησαν για την ημερήσια εκδρομή στην περιοχή του Καζλάνο και του Μεντρίζιο, αλλά και στο Κόμο.  Πρώτη στάση ήταν το εργοστάσιο σοκολάτας της Alprose, η επίσκεψη και ξενάγηση στο οποίο αποτέλεσε μία από τις πιο γλυκές εμπειρίες του ταξιδιού.  Στη συνέχεια, η αποστολή μετέβη για λίγη ώρα πίσω στην Ιταλία, όπου και πραγματοποίησε μία σύντομη περιήγηση στο Κόμο και στη Λίμνη του.  Μετά την εκδρομή στο Κόμο, πραγματοποιήθηκε περίπου 5ωρο shopping spree στο εμπορικό κέντρο Fox Town στην περιοχή του Μεντρίζιο (Ελβετία).  Η πέμπτη ημέρα έκλεισε με δείπνο στο φημισμένο εστιατόριο Capo San Martino με την υπέροχη θέα στη λίμνη του Λουγκάνο.